perjantai 14. marraskuuta 2014

Päiväkirjamerkintöjä Projekti Boriksesta (Olli Tuunanen)


Projekti Boris – täydessä vauhdissa!
Savonlinnan Oopperajuhlien kesän 2015 uutuustuotannon, Modest Musorgskin Boris Godunovin valmistelut ovat täydessä vauhdissa organisaation eri osa-alueilla. Uusi oopperaproduktio ei synny hetkessä; aikajänne teoksen valinnasta ensi-iltaan saattaa hyvin olla pari-kolmekin vuotta, näin on ollut myös Boriksen kohdalla.

Viimeisen puolen vuoden aikana vauhti kiihtyy kaikilla rintamilla, se on selvä. Näiltä blogisivuilta voit seurata ”Projekti Boriksen” vaiheita kohti ensi vuoden heinäkuun 11. päivän ensi-iltaa Olavinlinnassa.

Mutta mitä onkaan tapahtunut tähän mennessä? Ohessa muutamia olennaisia päiväkirjamerkintöjä projektin eri vaiheista, ole hyvä!

Syksy 2012:
Savonlinnan Oopperajuhlien tuleva taiteellinen johtaja (virallisesti hän aloittaa työt syyskuussa 2013) Jorma Silvasti päättää ottaa Boris Godunovin Oopperajuhlien ohjelmistoon kaudella 2015. Jorma mietti alun perin teosta jo kaudelle 2014, mutta päätyi kuitenkin Sallisen Kullervoon oman taiteellisen johtajuutensa ensimmäiseksi valinnaksi. Perusteet Boriksen valinnalle ovat selkeät: Tunnetusti se sopii teoksena Olavinlinnaan mainosti ja se on iso kuoro-ooppera, joka, Savonlinnan Oopperajuhlakuoron iskukyvyn muistaen, on aina eräs merkittävimmistä uuden teoksen osatekijöistä.

Ensin kiinnitetään nimirooliin Matti Salminen, sitten kapellimestari Leif Segerstam. Kun nämä kokonaisuuden kannalta kaksi tärkeää elementtiä ovat varmistetut, projektin muu suunnittelu saattaa käynnistyä todenteolla.

Tammikuu 2013:
Silvasti kartoittaa eri ohjaajavaihtoehtoja. Ensimmäinen alustava yhteydenotto ei tuota tulosta.

Maaliskuu 2013:
Kontakti Nicola Raabiin, joka, ohjaajan tehtävään suostuttuaan kokoaa muun tuotantotiimin: lavastaja, puvustaja, valaistussuunnittelija.

Kevät 2013:
Koska Boris Godunov on niitä klassisia oopperoita, joista on lukuisia, toisistaan merkittävästikin poikkeavia eri versioita, jopa erilaisia orkestraatioita, ihan aluksi pitää tehdä valinta. Jorma ja Nicola pohtivat eri vaihtoehtoja ja päätyvät ruveta rakentamaan muodon osalta teoksen ensimmäistä, vuoden 1869 versiota. Tämä tarkoittaa siis sitä, että Olavinlinnan lavalla ei tällä kertaa nähdä ns. puolalaiskohtausta, eikä Kromyn metsässä tapahtuvaa vallankumousta. Moneen muuhun Boris-produktioon verrattuna oopperaillan kokonaiskesto tulee myös olemaan merkittävän paljon lyhempi.

Oopperajuhlien tuotantopäällikkö Jukka Pohjolainen laatii ensimmäisen harjoitussuunnitelman. Samanaikaisesti Silvasti ja festivaalijohtaja Jan Strandholm neuvottelevat tuotantoyhteistyöstä ranskalaisen Chorégies d’Orange -festivaalin kanssa. Tarkoitus on tuottaa kaksi yhteistä produktiota, joista Boris on toinen.

Heinäkuu 2013:
Oopperajuhlakausi 2013, Orangen johtaja Raymond Duffaut vierailee Savonlinnassa. Vaikka Silvasti ei ole vieläkään virallisesti taiteellinen johtaja, neuvotteluja käydään tiiviisti ja positiivisessa hengessä.

Syyskuu 2013:
Oopperajuhlien talousjohtaja Tarja Halosen johdolla valmistuu ensimmäinen kustannusarvio taiteellisesta tuotannosta. Tässä yhteydessä päätetään myös esitysten lukumäärä (5) sekä orkesterin ja kuoron koko.

Yhteistyösopimus Orangen kanssa allekirjoitetaan. Toiseksi yhteisproduktioksi on valikoitunut Giuseppe Verdin Otello, joka saa ensi-iltansa Orangessa elokuussa 2014 ja tulee Olavinlinnaan kesäksi 2016.

Lokakuu 2013:
Nicola Raab ja Matti Salminen tapaavat ja keskustelevat versioon liittyvistä yksityiskohdista. Tuotantoryhmän sopimukset ovat valmiina allekirjoitettaviksi, kun alkuperäinen lavastaja yllättäen peruu osallistumisensa projektiin.

Marraskuu 2013:
Uusi lavastaja valitaan.

Tammikuu 2014:
Tuotantopäällikkö Juki päivittää harjoitussuunnitelmaa, esityspäivät sijoitetaan paikalleen kauden 2015 ohjelmistokalenteriin. Jorma tekee solistikiinnityksiä ja hänen assistenttinsa Marikki Laaksonen postittaa sopimuksia maailmalle. Tutustutaan eri nuottimateriaalivaihtoehtoihin. Markkinointipäällikkö Helena Kontiaisen johdolla suunnitellaan uuden tuotannon markkinointimateriaalia ja tehdään markkinointisuunnitelmaa.

Toukokuu 2014:
Kauden 2015 ohjelmisto julkistetaan, tilataan valittu nuottimateriaali kustantajalta. Ensimmäiset pianopartituurit tuotantoryhmän käyttöön saadaan postitse Wienistä Savonlinnaan. Suunnitellaan ja toteutetaan markkinointimateriaalia heinäkuussa käynnistyvää lipunmyyntiä varten. Boriksen teoskohtaiseen mainoskuvaan valikoituvat luontevasti Olavinlinna, Matti Salminen ja Leif Segerstam. Näille kivijaloille on koko projektia turvallista rakentaa.


Kesäkuu 2014:
Ohjaaja Nicola Raab, puvustaja Julia Müer ja lavastaja George Souglides vierailevat Savonlinnassa ja esittelevät lavastuspienoismallin Oopperajuhlien henkilökunnalle ja paikallismedialle. Tyytyväistä hyrinää on havaittavissa suuren kultaisen kuution paljastuessa näyttämön keskeiseksi lavastuselementiksi: ”Niin yksinkertainen ja pelkistetty, silti tyylikäs ja loistelias!” ”Istuu linnan harmaakivimuuriin mainiosti.” Jorma ja Nicola tekevät lopulliset päätökset versioista, partituuria tahdin tarkkuudella lukien.

George Souglidesin suunnittelema lavastuspienoismalli
Heinäkuu 2014:
Oopperajuhlakausi 2014, kauden 2015 lipunmyynti alkaa! Boriksen osalta lippukauppa käynnistyy lupaavasti ja heti alusta alkaen se kamppailee tasavahvasti Iloisen lesken kanssa myydyimmän teoksen asemasta.

Syyskuu 2014:
Jorma tekee kaksi viimeistä solistikiinnitystä, miehitys on lopullisesti valmis! Kuoromestari Matti Hyökin johdolla järjestetään kolme avointa koelaulua seuraavan kesän kuoron kokoamiseksi. Boriksen kuoron kokoonpano on sata laulajaa, joten uusia laulajia tarvitaan edellisvuotta enemmän. Kuoronuottimateriaali ja loput pianopartituurit saapuvat perille.

Lokakuu 2014:
Nuotteja postitellaan kapellimestarille ja solisteille. Puvustaja Julia vierailee Savonlinnassa ja esittelee pukuluonnokset henkilökunnalle. Kuten lavastusesittelyn yhteydessä, myös nyt nyökytellään hyväksyvästi Julian suunnitelmille. Meille on tulossa visuaalisesti komea tuotanto; uusi mutta Boris-perinnettä kunnioittava!
Boriksen kruunajaispuku

Stselkalov

Ksenian imettäjä
Kuoro aloittaa Matin johdolla musiikkiharjoitukset Helsingissä. Boriksen osalta erityispainotus ensimmäisissä harjoituksissa on venäjän kielen ääntämisessä. Ennen kesäkauden näyttämöharjoituksia pidetään kuusi viikonloppuleiriä. Tavoitteen mukaan kuoro osaa Boriksen ulkoa helmikuun leirillä, 14.2., runsaasti kotitöitä siis kaikille kuorolaisille.

Kuoroleirin yhteydessä puvustamon esimies Essi Palo käy ottamassa mitat kaikilta laulajilta pukujen ompelua varten. Talven aikana tehtäviksi suunnitellut markkinointitoiminpiteet täsmentyvät, lipputoimistossa myyntipäällikkö Sari Anttosen johdolla tehdään kauppoja ja seurataan kokonaislipunmyynnin kehittymistä: Iloisen lesken ja Boriksen keskinäinen kamppailu jatkuu tasavahvana. Lavasteiden rakentaminen Savonlinnan Ammatti- ja aikuisopistossa (tuttavallisemmin SAMI:ssa) käynnistyy.

Kuten huomaat, paljon on jo ehtinyt tapahtua, mutta vielä enemmän on edessä, ennen kuin Boris Godunov on valmis. Tuota valmistumista voit seurata tulevien blogikirjoitusten myötä. Tervetuloa mukaan matkalle!


Olli Tuunanen, Savonlinnan Oopperajuhlien musiikkituottaja
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti