perjantai 23. joulukuuta 2011

Maskeeraaja vs. Diivan aviomies 1-0 (Mika Kares)

Maailmalla matkatessa sitä aina pääsee mielenkiinnolla seuraamaan sitä, mistä suomalaisuus ja suomalainen oopperamaailma maailmalla tunnetaan. Tämän vuoden hittituotteena on ehdottomasti "Angry birds" sekä ns. kausiherkkuna monia ihmisiä askarruttaa kansainvälisen uutiskynnyksen ylittänyt Suomea vaivaava meijerivoin loppuminen kaupoista. Täällä Seattlessa, jossa olen tällä hetkellä, jotkut ihmiset miettivät vakavissaan hätäavun lähettämistä Suomeen voipakettien muodossa.

Suomalainen oopperamaailma sen sijaan tunnetaan maailmalla erityisesti muutamista yksittäisistä laulajista, joista ylivoimaisesti eniten mainintoja saavat Martti Talvela ja Matti Salminen. Kuitenkin tätäkin useammin kuulen kyselyjä ja mainintoja Savonlinnan oopperajuhlista. Matkoillani vastaan tulee myös kollegoita, jotka ovat laulaneet joskus Olavinlinnan lavalla ja useat heistä ovat olleet siellä myös minun kanssani samaan aikaan. Viimeisimpänä tapasin Espanjan Valenciassa amerikkalaisen huippusopraanon Amber Wagnerin, joka ilolla muisteli mennyttä kesää Savonlinnassa ja innolla odotti jo tulevaa kesää, jolloin hän esiintyy Sentan roolissa Richard Wagnerin oopperassa Lentävä hollantilainen.

Kaikilla Olavinlinnan kävijöillä on mielenkiintoisia tarinoita kesäisiltä festivaaleilta. Itselleni tuli mieleen myös yksi tarina kesältä 2008. Mefistofele oopperan solistina oli myös muuan nimeltä mainitsematon naapurikansan sopraano, joka hellyyttävän ihastuttavilla diivan elkeillään aiheutti niin harmaita hiuksia, kuin hulvattomiakin hetkiä oopperan muulle henkilökunnalle. Hänen erittäin uskollinen miehensä oli läsnä jokaisessa harjoituksessa sekä esityksessä aina maskeerauksen alusta loppukiitoksiin asti.

Tuona kesänä Olavinlinnan varsinaiset pukuhuoneet ja maskeeraamo olivat korjauksen alla ja nämä oli tilapäisesti siirretty linnan takalaiturille ahtaahkoihin tiloihin kellumaan veden päälle ponttoonien varassa. Tämän em. diivan aviomies oli läsnä ensimmäisissä maskeerauksissa seisoen vaimonsa vieressä kuin liimattuna antaen koko ajan mielipiteitä siitä, oliko maskeeraus hänen mielestään oikeanlainen. Maskeeraaja Pekka Helynen sai tästä tarpeekseen muutaman kerran jälkeen ja aviomiehelle tuli porttikielto varsinaiseen maskeeraamoon. Seuraavan harjoituksen alkaessa tuon miehen pää ilmestyi kuitenkin maskeeraamon sivuikkunan taakse nyökkäilemään ja viittoilemaan. Pekka kuitenkin ratkaisi taiston edukseen sulkemalla sälekaihtimet hölmistyneen miehen silmien edestä. Loppukaneettina voidaan todeta, että tämä tarina on tosi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti