maanantai 23. heinäkuuta 2012

Verkon Vapaa tahto (Päivi Salmi)

Suuri seikkailu Free Willin parissa alkaa olla tältä erää kalkkiviivoilla. Maailman ensimmäinen verkossa synnytetty yhteisöooppera Free Will (Vapaa tahto) on nyt valmis ja esitetty yleisölle ensimmäisen kerran. Ja yleisö tykkäsi: esitys 21.7. sai tämän kesän pisimmät ja hurjimmat aplodit Olavinlinnassa. Okei, olihan se kansaa kosiskeleva ja miksi ei olisi? Olihan se kansan itsensä tekemä.
 
Free Will -oopperan visuaalista ilotulitusta ensi-illassa 21.7.2012.
Savonlinnan Oopperajuhlakuoro ja Kuopion sinfoniaorkesteri, solistit, kapellimestari, ohjaaja ja koko muu tuotannon ammattilaistiimi tekivät esityksestä huikean kokemuksen yleisölle. Mutta kaiken hehkutuksen ja selkään taputtamisen ohella kuuluu myös kritiikkiä. Lippuja ensi-iltaan jäi myymättä ja soraääniä kuuluu Free Willin taiteellisesta tasosta. Oopperakriitikot ovat kirjoittaneet mm. seuraavaa:

’Esitys oli viihdyttävää ja näyttävää musiikkiteatteria. Se käytti kekseliäästi koko linnanpihaa, otti yleisön mukaan tuomalla sille ilmapalloja ja etsimällä pelastajat yleisön joukosta. Visualisointiin oli saatu yhteisöltä raikkaita ideoita. Visuaalinen yllätyksellisyys lienee nettitekemisen parasta antia. Emme kuulleet suurta, sydäntä särkevää tai sielua puhdistavaa musiikkia, vaan mukavaa käyttömusiikkia, josta moni pätkä muistutti jotain tuttua. Suurimman ilon hetkenä soi aito Mozart, Jupiter-sinfonia.’ Itä-Savo 22.7.

Mutta kuinka moni todellisuudessa edes odotti, että amatöörien käsikirjoittama ja säveltämä ooppera voisi nousta ammattimaisen oopperan tekemisen tasolle? Huolimatta siitä, että sen sitten lopulta esittävät vankat oopperan ammattilaiset. Ja pyrittiinkö tässä projektissa edes siihen? Suoraan voi vastata että ei tietenkään. Koko projektin ansiot ovat muualla.

Nähtäväksi jää onnistuimmeko sitouttamaan uusia kohderyhmiä oopperan ystäviksi ja avaamaan heille oopperan tekemisen saloja . Tämä oli yksi projektin keskeisistä tavoitteista ja sen mittaaminen on mahdotonta lyhyellä aikavälillä. Free Willin yleisöä silmämääräisesti tarkastellessa pystyi kyllä jo tekemään huomion, että yleisö muistutti paljon enemmän sitä väkeä, joka kävi Apocalyptican konsertissa kuin keskimääräistä Oopperajuhlien kävijää.

Sen me jo tiedämme, että olemme nostaneet Savonlinnan Oopperajuhlien profiilia ennakkoluulottomana uusien toimintamallien kokeilijana aivan uudelle tasolle. Ja myös onnistuneet saamaan tämän viestin läpi kansainvälisessä mediassa ja oopperamaailmassa. Nämä olivat toinen ja kolmas keskeinen projektin tavoite. Projektiryhmän, ns. heimoneuvoston jäsenet, ovat tunteneet olonsa kansainvälisiksi julkkiksiksi, sen verran paljon haastatteluja olemme viime viikkoina antaneet niin suomalaiselle kuin kansainvälisellekin medialle.  Omat kasvot ja nimi ovat näkyneet painetussa lehdessä, televisiossa ja medioiden nettisivuilla.
  
Opera by You -yhteisön jäseniä Savonlinnassa 21.7. Vasemmalta Kela Ruuskanen (FIN),
Enrico De Zottis (ITA), Phillip Wayne (USA), Heli Nevakare (FIN) ja Nancy Jean Somerville (USA)

Saimme Free Willin ensi-iltaan vieraaksemme myös Opera by You –yhteisön jäseniä. Yhteisöläisiä saapui mm. Yhdysvalloista, Suomesta, Espanjasta ja Italiasta. Kokemus yhteisössä sekä ensi-illassa oli jokaiselle ainutkertainen, toistaen yhden yhteisöläisen, Antti Wiion, sanoja:  ’En olisi koskaan voinut kuvitella, että minun, tietotekniikan insinöörin, osittain säveltämä musiikki voisi soida Savonlinnan Oopperajuhlilla’. Yksi yhteisöläinen, Free Willin synopsiksen eli juonen isä, italialainen Graziano Gallo, palkittiin Jorma Ollila -innovaatiopalkinnolla.
  
Kuvassa kaksi Free Willin ’isää’ oopperanjohtaja Jan Hultin,
jonka visioon projekti pohjautui ja synopsiksen isä Graziano Gallo (ITA).
 
Projektin kulkua, vaiheita ja tuloksia voi selailla osoitteessa operabyyou.com , jonne saadaan myös pikapuoliin nauhoite Free Will –oopperan ensi-illan streaminglähetyksestä. Käykääpä kurkkaamassa miltä kuulostaa ja näyttää maailman ensimmäinen yhteisöooppera. Ja antakaa kommentteja. Sana on vapaa tai kuten Free Will -ooppera julistaa: WE ARE THE ONES WHO DECIDE.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti