keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Ryöstö seraljista - alkusoitosta finaaliin (Olli Tuunanen)

Savonlinnan Oopperajuhlien uutuusproduktio, Mozartin Die Entführung aus dem Serail on esitetty Olavinlinnan lavalla nyt kahdesti ja kolme iltaa vielä jäljellä tämän kesän ohjelmistossa.

Oheisten Hannu Luostarisen kuvien ja niihin liittyvien Laura Vierimaan suomentamien librettotekstien avulla voit joko muistella näkemääsi tai virittäytyä etukäteen tulevaan oopperakokemukseen.

Ja vaikka et olisikaan tätä teosta kesän oopperaohjelmaasi valinnut, tai et tänä vuonna Savonlinnaan tulisi lainkaan, voit näiden otosten myötä nauttia Katariina Lahden johtaman tuotantoryhmän työn tuloksista. Oopperan lavastus on Mark Väisäsen, pukusuunnittelu Erika Turusen, valosuunnittelu Jussi Kamusen ja videosuunnittelu Jenni Valorinnan käsialaa.


Tässä siis Savonlinnan Oopperajuhlien Ryöstö seraljista; alkusoitossa esillä olevasta ratsumiesjoukosta oopperan päättävään Janitsaarikuoroon asti, ole hyvä!
Alkusoiton aikana lavalla nähdään mm. ratsumiesjoukon ryhmäharjoittelua.
Belmonte: "Täällä minä vihdoin näen sinut, Konstanze! Oma armaani!" (Jussi Myllys, Belmonte)
Osmin: "Joka on löytänyt rakkaan uskollisen ja kunnollisen, palkitkoon hänet tuhansin suudelmin." (Petri Lindroos, Osmin)
Osmin: "Sekö lurjus? Hän taittakoon niskansa. Katsokaa itse, miten hänet löydätte." (Jyrki Korhonen, Osmin ja Tuomas Katajala, Belmonte)
Osmin: "Teidän juonenne, teidän metkunne, tekosyynne, kujeenne minä tunnen kaikki." (Petri Lindroos, Osmin ja Jonathan Winell, Pedrillo)
Osmin: "Jos minut aiotte pettää, saatte olla ajoissa valveilla, sillä minunkin järkeni leikkaa." (Jyrki Korhonen, Osmin)
Belmonte: "Kuinka peloissaan, kuinka innoissaan sykkiikään rakastava sydämeni!" (Tuomas Katajala, Belmonte)
Janitsaarikuoro: "Laulakaa suurelle pashalle ylistystä, kajahda innokas laulu." (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Konstanze: "Ah, kuinka rakastin, olin onnellinen! En tuntenut rakkauden tuskaa." (Sebastian Wirnitzer, Selim ja Mirella Bunoaica, Konstanze)
Osmin: "Perääntykää! Muutoin ruoska alkaa laulaa." Belmonte ja Perdrillo: "Hei! Olisi perin väärin kohdella meitä niin!" (Tuomas Katajala, Belmonte, Jyrki Korhonen, Osmin ja Cosmin Ifrim, Pedrillo)
Blonde: "Hellyydellä ja imartelulla, avuliaisuudella ja hauskuudella valloittaa helposti kilttien tyttöjen sydämet." (Lucrezia Drei, Blonde)
Osmin: "Oi englantilaiset, kuinka olette hölmöjä, kun annatte vallan naistenne käsiin." (Lucrezia Drei, Blonde ja Jyrki Korhonen, Osmin)
Konstanze: "Oi Belmonte! Poissa ovat ilot, joita sain kokea rinnallasi." (Mirella Bunoaica, Konstanze)
Blonde: "Mikä autuus, mikä riemu vallitseekaan nyt rinnassani!" (Claire de Sévigné, Blonde)
Pedrillo: "Reippain mielin taistoon! Reippain mielin kamppailuun! Vain pelkuri arkajalka jänistää." (Jonathan Winell, Pedrillo ja Jussi Myllys, Belmonte)
Osmin ja Pedrillo: "Eläköön Bacchus! Bacchus, joka keksi viinin!" (Petri Lindroos, Osmin ja Jonathan Winell, Pedrillo)
Blonde ja Konstanze: "Jos meidän kunniaamme alkavat miehet haastaa ja katsovat meitä epäillen, sellainen ei käy laatuun." (Claire de Sévigné, Blonde ja Hulkar Sabirova, Konstanze)
Osmin: "Oi, kuinka riemuitsenkaan, kun teidät viedään tuomiolle ja pannaan hirteen." (Claire de Sévigné, Blonde, Jonathan Winell, Pedrillo ja Petri Lindroos, Osmin)
Konstanze: "Belmonte, sinä kuolet tähteni! Yksin minä vein sinut tuhoon, enkö silloin saisi kuolla kanssasi?" (Tuomas Katajala, Belmonte ja Mirella Bunoaica, Konstanze)
Selim: "Sinä kurja orja! Tärisetkö sinä? Odotatko tuomiotasi?" (Sebastian Wirnitzer, Selim ja Jussi Myllys, Belmonte)
Blonde: "Katsokaa nyt tuota hirviötä, ei sellaista voi kestää." (Lucrezia Drei, Blonde, Cosmin Ifrim, Pedrillo, Jyrki Korhonen, Osmin ja Sebastian Wirnitzer, Selim)
Osmin: "Ensin mestaus, sitten hirtto, sitten seivästys kuumilla seipäillä; sitten poltto, sitten sitominen ja hukutus; lopuksi kidutus." (Jussi Myllys, Belmonte, Petri Lindroos, Osmin, Claire de Sévigné, Blonde ja Jonathan Winell, Pedrillo)
Janitsaarikuoro: "Kauan eläköön pasha Selim! Kunnia hänelle!" (Sebastian Wirnitzer, Selim ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Janitsaarikuoro: "Hänen päätään koristakoon ylistyksen ja maineen seppele." (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti