tiistai 7. helmikuuta 2012

Aino ja intohimo. (Jan Hultin)

”Minulla oli unelma..ja minä toteutin sen! Minä muistan miten jännitin silloin kun astuin ensi kerran Olavinlinnan lavalle, kuinkas muuten kuin Melartinin Ainon roolissa. En koskaan, en edes Pariisissa, Covent Gardenissa, Metropolitanissa jännittänyt niin kuin silloin, oman festivaalini avajaisoopperassa!” Näin puhui Aino Ackté, jolla oli palo!
  
Festivaalin luominen ja johtaminen vaatii intohimoa. Taideorganisaation johtaminen vaatii intohimoa. Business-organisaation johtaminen vaatii intohimoa. Elämä vaatii intohimoa! On koskettavaa nähdä kun ihmisillä, toiminnan kohteesta riippumatta, on silmissä palo ja valtava energia. Viimeksi tämän sain kokea viime viikolla Oslossa, Norjan kansallisoopperan La Boheme-esityksessä, oopperan käytävillä sekä erilaisissa pr-tilaisuuksissa. Uuden upean oopperatalon myötä Norjassa on menossa huikea oopperabuumi. Kolmekymmentä vuotta taistelua uuden talon puolesta, koko ajan valtavasti vastustusta, mutta nyt tilanne on täysin muuttunut.
  
Oslon uusi oopperatalo, josta on tullut koko kansan "omaisuutta".

Tämä innostus näkyy myös koko Oopperan henkilökunnassa, tekemisissä, suhtautumisessa työhön. Sen myötä myös taiteellinen taso ja kunnianhimo kasvavat. Sen saattoi hyvin nähdä La Bohemen esityksessä. Produktio oli rohkea ja haastava, hyvin perusteltu ja hienosti toteutettu.Samaa voi sanoa norjalaisten Peter Grimesistä, joka nähdään ensi kesänä Olavinlinnassa. Lontoon Royal Opera House (Covent Garden) esitti Peter Grimesin Savonlinnassa 1998. Produktio oli erinomainen. Mutta nyt meillä on hyvä mahdollisuus nähdä vielä hienompi Peter Grimes, sillä Paul Curranin ohjaus on loistava ja Oslon oopperan esiintyjät liekeissä!

Oopperatalo ja ooppera ovat kaikkien huulilla ja talo koko kansan lemmikki!

On myös mahtavaa, että saamme Olavinlinnaan norjalaisen Gisle Kverndokkin säveltämän Den fjärde nattevaktin. Johan Falckbergettin upeaan läpimurtonovelliin ”The fourth Night Watch” (kannattaa lukea!) perustuva ooppera on kerta kaikkiaan hieno tarina.

Ainolla Acktélla oli se palo, jolla elämään luodaan uusia asioita. Intohimon ylläpitäminen on elämän kannalta keskeinen kysymys, on kyseessä ruuanlaitto, taide, liikunta, business tai rakkaus. Norjan kansallisoopperassa palaa tuli. Niin palaa myös Vuosisadan Juhlilla Savonlinnassa.

2 kommenttia:

  1. Katsoin sitä kyseistä La Bohemea Trondheimissä Norjan television lähetyksessä, olipa tosi mahtava esitys sekä Oslon Oopperatalo näyttää tosi huikealta, itse lauloin Trondheimissä Turandotissa, sielläkin sain erinomaisen emootion sillä kaikki esitykset oli loppuunmyyty sekä oopperayleisö nousi joka esitysen loputtua seisomaan ja ovaatiot kestivät pitkään!!! Kyllä sen huomaa että Norjassa on oopperabuumi parhaillaan!!!

    VastaaPoista
  2. Toki nyt valmistellaan kesän oopperaohjelmistoa- Aida, Taikahuilu, Lentävä Hollantilainen sekä Free Will! Onneksi kolme ensimmäistä on jo laulettu aikaisemmin Oopperajuhlilla- olihan mun ensimmäinen vuosi laulaa Savonlinnan Oopperajuhlilla jo vuonna 1995!

    VastaaPoista