perjantai 10. heinäkuuta 2015

Se on nyt valmis! (Olli Tuunanen)


10.7.
Kesäkuun alussa kirjoittamaani blogiin laitoin viimeisen kuvan tekstiksi lauseen ”Tällä joukolla se tehdään” ja onhan töitä todellakin tehty. Jopa niin intensiivisesti, että kuin varkain on tullut tämä hetki, jolloin voi todeta Savonlinnan Oopperajuhlien uuden Boris Godunov –produktion olevan valmis; harjoitukset on harjoiteltu, ensi-ilta jo huomenissa!
Eilinen kenraaliharjoitus päättyi salintäyteisen yleisön huumaaviin aplodeihin, joista saivat osansa kaikki lavalle kiitosharjoituksiin marssineet tekijät. Ihan ymmärrettävästi suosionosoitusten kuningas oli Matti Salminen, mutta hyviä perintöprinssejä oli lavalla useita: Mika Pohjonen, Christian Juslin, Dan Karlström, Taras Shtonda, Heikki Kilpeläinen, Artem Krutko, Giorgi Kirof, Lasse Penttinen, Heikki Aalto, Niklas Spångberg ja Joonas Eloranta. Oopperan naissolisteja, Anna Immosta, Hilke Andersenia ja Vuokko Kekäläistä yhtään väheksymättä on pakko todeta, että Boris Godunov on jo Musorgskin kynästä lähtiessään sävelletty miesten oopperaksi ja tämä ooppera on upeasti miehitetty, kiitos taiteellisen johtajamme Jorma Silvastin.

Solistien lisäksi Savonlinnan Oopperajuhlien kaksi tukevaa kivijalkaa, Oopperajuhlakuoro ja –orkesteri osoittautuivat jälleen kerran maineensa veroisiksi. Kuoron sointi on tasaisuudessaan kenties täyteläisempi ja tasaisempi kuin koskaan aiemmin, ykköstenoreiden iskukyky melkein ällistyttää tällaista ”kaiken kokenutta” kuorokonkariakin. Lapsikuoron kirkkaat äänet kruunaavat sointikirjon upeasti.

Kun kapellimestari Leif Segerstam astui kiitoksissa lavalle ja kaappasi karhunsyleilyynsä yhtä karhumaisen ikätoverinsa Matti Salmisen, kaikki salissa istuvat aistivat kokevansa jotain, jossa oli aitoa historian siipien havinaa. Nämä kaksi seitsenkymppistä taiteilijaa ovat antaneet Olavinlinnan yleisölle kymmeniä vuosia parasta taidettaan uudestaan ja uudestaan, enemmän kuin kukaan toinen. Onhan näet niin, että eniten eri rooleja ja esitysiltoja Savonlinnan Oopperajuhlien historiassa on laulanut nimenomaan Matti ja eniten Olavinlinnassa produktioita ja esityksiä johtanut kapellimestari on Leif. Vielä ainakin viitenä iltana nämä ”vanhat toverit” kohtaavat Olavinlinnassa ja millaisia nuo kohtaamiset tulevatkaan olemaan! Tervetuloa kokemaan tuo ainutlaatuinen tunnelma itse paikanpäälle; Olavinlinnaan, Savonlinnan Oopperajuhlille, tulevina viikkoina!

Mestarit kohtaavat.
Oheisten Hannu Luostarisen kuvien kautta voi virittäytyä ensi-iltatunnelmaan, laajempi kronologisesti oopperan tarinan kertova kuvablogi tuonnempana.
Enkelilapset ja köyhistä köyhimmät.

Boris Godunov tavoitteessaan, uudeksi tsaariksi kruunattuna.

Pidätysmääräystä tavataan tarkasti ja syytä onkin.

Kotielämää Kremlissä.
 
Hallitsija kultaisten kaltereiden takana, valtansa vankina?

Tsaari on kuollut.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti