maanantai 13. heinäkuuta 2015

Savonlinnan uusi Boris Godunov! (Olli Tuunanen)

13.7.

Savonlinnan Oopperajuhlien uutuusproduktio, alkuperäisessä 7-kohtauksisessa muodossa toteutettava Modest Musorgskin Boris Godunov sai loistavan vastaanoton ensi-iltayleisöltä. Nimiroolia laulaneen Matti Salmisen johtama solistikaarti, kapellimestari Leif Segerstam, Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri, -kuoro ja lapsikuoro sekä ohjaaja Nicola Raab tuotantoryhmänsä kera saivat kaikki osansa juhlinnasta.

Uusi, erilainen, mutta silti perinteitä kunnioittava Boris on hyväksi havaittu myös kriitikoitten taholta, samoin sen tietty historiallinen asema suomalaisessa oopperakentässä. Kuten Helsingin Sanomien Vesa Sirén kirjoittaa oman arviointinsa lopuksi: "Aikakausi on vaihtumassa, joten ilmeinen vihje myös nuoremmille lukijoille: bongatkaa ihmeessä Salminen Boriksena ja Segerstam uuden produktion oopperakapellimestarina, kun voitte vielä kokea heidät näin hyvässä kunnossa. Ette taatusti kadu."

Hannu Luostarisen kamera on tallentanut Savonlinnan uuden Boriksen kaikki seitsemän kohtausta. Tässä teille makupaloja muistoksi tai ennakoksi tulevasta, olkaa hyvä! Kuvatekstien librettolainaukset ovat Jertta Ratia-Kähösen suomentamia.

Kansa: "…oi, pyydämme sinua, rukoilemme kyynelin kirvelevin. Sääli meitä! Sääli meitä!" (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)


Kansa: "Murskatkaa julma käärme, sen kaksitoista siipeä ja lonkeroa, se lohikäärme, Venäjän sekasorto ja laittomuus." (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro ja Oopperajuhlien lapsikuoro)


Kansa: "Auringonkilolle kunnia, kunnia!" (Matti Salminen, Boris, Taras Shtonda, Pimen, Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)Kansa: "Eläköön! Venäjän tsaari Borikselle kunnia!" (Matti Salminen, Boris, Taras Shtonda, Pimen, Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)

Boris: "Sen jälkeen kansa kutsutaan kesteihin, kaikki, pajareista sokeaan kerjäläiseen, kaikki ovat tervetulleita, kaikki rakkaita vieraita." (Matti Salminen, Boris)


Grigori: "Minä munkki poloinen olen poikavuosista asti kierrellyt munkinkammioissa! Miksen minäkin saisi nauttia taisteluista, juhlia tsaarin pöydässä!" (Taras Shtonda, Pimen ja Mika Pohjonen, Grigori/Vale-Dimitri)


Pimen: "Hän olisi ikätoverisi ja hallitsisi! Mutta Jumala sääti toisin. Boriksen räikeään rikokseen päätän kronikkani." (Mika Pohjonen, Grigori/Vale-Dimitri ja Taras Shtonda, Pimen)


Emäntä: "Olkaa hyvät, isät, juokaa terveydeksenne." (Lasse Penttinen, Misail, Giorgi Kirof, Varlaam, Vuokko Kekäläinen, Majatalon emäntä ja Mika Pohjonen, Grigori/Vale-Dimitri)


Varlaam: "Iivana Julma tuli murhemielelle, hänen päänsä vaipui hartialle, hän alkoi kutsua koolle tykkimiehiä, tykkimiehiä ja sytyttäjiä." (Giorgi Kirof, Varlaam ja Lasse Penttinen, Misail)


Varlaam: "Tataareja kaatui julmetusti, neljäkymmentäkolmetuhatta heitä kaatui. Sellaista tapahtui Kazanissa… Hei!" (Giorgi Kirof, Varlaam ja Vuokko Kekäläinen, Majatalon emäntä)


Grigori: "Tšudovin luostarin kelvoton munkki Grigori Otrepjevin suvusta, perkeleeltä opin saaneena on saanut päähänsä hämmentää pyhää veljeskuntaa…" (Mika Pohjonen, Grigori/Vale-Dimitri, Lasse Penttinen, Misail, Giorgi Kirof, Varlaam, Vuokko Kekäläinen, Majatalon emäntä ja Heikki Aalto, Nikititš/Poliisi)


Feodor: "Voi, imettäjä kulta, olipa siinä satu! Alkoi hilpeästi, hautaan päättyi!" (Artem Krutko, Feodor, Hilke Andersen, Ksenian imettäjä ja Anna Immonen, Ksenia)


Feodor ja Imettäjä: "Pöllö silmää vinkkaa, pöllö laulun laulaa: Til, til, tilulil, kilkuttelee, vilkuttelee…" (Hilke Andersen, Ksenian imettäjä, Artem Krutko, Feodor Matti Salminen, Boris ja Anna Immonen, Ksenia)


Boris: "Jopa unikin pakenee, ja yön hämärässä verinen lapsi nousee eteeni." (Matti Salminen, Boris)


Kansa: "Mitä pirua! Mitä sinä hourit? Oletko tärähtänyt?" (Niklas Spångberg, Mitjuha ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)


Pojat: "Trrr, trrr, trrr, trrr! Peltipakki, peltipakki! Ulu-lu-lu! Trrr!..." (Dan Karlström, Vähämielinen ja Savonlinnan Oopperajuhlien lapsikuoro)


Vähämielinen: "A-a-a-a-a, Boris! Hei Boris! Jumalanhullua kiusattiin!" (Matti Salminen, Boris, Dan Karlström, Vähämielinen, Christian Juslin, Šuiski ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)


Vähämielinen: "Ei, Boris! En saa, en saa, Boris! Ei saa rukoilla Herodeksen puolesta. Jumalansynnyttäjä ei salli." (Matti Salminen, Boris, Dan Karlström, Vähämielinen ja Christian Juslin, Šuiski)


Štšelkalov: "Sen vuoksi Jumalan siunauksen turvin langettakaa oikea tuomionne." Heikki Kilpeläinen, Štšelkalov ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)


Pimen: "Vaari, tiedä, olen tsarevitš Dimitri. Herra otti minut enkeliensä joukkoon ja nyt olen Venäjän suuri ihmeidentekijä." (Matti Salminen, Boris, Taras Shtonda, Pimen ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)


Boris: "Pidä omatuntosi puhtaana, Feodor, siinä on valtasi ja voimasi ja järjen linnoitus ja pelastus." (Matti Salminen, Boris, Artem Krutko, Feodor ja Christian Juslin, Šuiski)


Boris: "Tässä, tässä on tsaarinne… tsaarinne… Antakaa anteeksi… antakaa anteeksi…" (Matti Salminen, Boris)


Kuoro: "Nukkui pois." (Matti Salminen, Boris)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti