tiistai 19. kesäkuuta 2018

Oopperajuhlien lavasteet valmistuvat opiskelijayhteistyössä


Jokainen näytelmä on tiimityön tulos, joka saadaan elämään ohjaajan, näyttelijöiden, lavastajien, puvustajien, maskeerajien ja monien muiden asiantuntijoiden voimin. Ja nyt, sillä aikaa kun laulajat harjoittelevat hartaasti lavalla, kurkistetaan hetkeksi kulissien taakse ja katsotaan, miten valmistaudutaan Oopperajuhliin näyttämön ulkopuolellakin.
Oopperajuhlien lavasteita ja rekvisiittaa luodaan yhteistyössä Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston kanssa. Yhteistyö on alkanut noin parisenkymmentä sitten, vuonna 1999, kun opistossa ryhdyttiin valmistamaan erikoistarpeistoa Faustia varten.
Tänä vuonna Faustin tarpeistoa on taas palannut viimeisteltäväksi teatteritekniikan alan opiskelijoiden taitaviin käsiin. Erityistä huomiota tänä vuonna on kiinnitetty Oopperajuhlien uutuusteokseen – Patarouvaan. Sitä varten on tehty erikoistarpeistoa ja lavastuksen osia, on värjätty kankaita sekä maalattu pukuja, on valmistettu muutamia metalli- ja puurakenteita.
Teatteritekniikan alan johtajan Anne Peltosen mukaan vaikeinta lavasteiden luomisessa on antaa niille kolmiulotteisuuden vaikutelma, että jopa olleessaan litteitä ne vaikuttaisivat ”oikeilta”.
Tärkeäksi asiaksi Patarouvan tarpeiston valmistuksessa on osoittautunut se, että teatteritekniikan alalla opiskelee myös venäläisiä, jotka alkuperäisinä venäjän kielen ja kulttuurin tuntijoina huomaavat niitä pikkusekkoja, jotka voisivat jättää huomaamatta, esimerkiksi  sen, että alkuperäisen teoksen tekstissä Lisa ja Herman kirjoittaessaan toisilleen kirjeitä eivät maininneet kertaakaan toistensa nimiä ja siitä syystä näytelmän kirjeistäkin nimet oli jätetty pois. Myös sampanjapulloihin liimattiin teoksen aikaa vastaavia etiketteja.  Nämä kyllä ovat pikkuseikkoja, mutta täydellisyys on yksityiskohdissa, eikö niin?
SAMIedu – opiston opiskelijana minä itse olen osallistunut tarpeiston luomiseen ja voin sanoa sen olevan aika haastava homma. Tuskin katsojat seuratessaan näytelmää ajattelevat sitä, kuinka paljon työtä on vaatinut taustamaisema lavastajilta tai sivuhahmon puvun kuviot puvustajilta. Joskus nämä lavasteet ja puvut välähtävät näyttämöllä vain hetkeksi, mutta näytelmän luojat olivat tehneet parhaansa, etta jokaisesta hetkestä tulisi katsojille unohtumaton.

Tekstin on kirjoittanut Artemian opiskelija Lidia Nazarova.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti