perjantai 25. marraskuuta 2011

Free Will ooppera saa muotoja. (Päivi Salmi)

Nyt on takana reilut puolitoista vuotta yhteisötyöskentelyä, jonka tarkoituksena on ideoida ja osittain myös valmistaa ooppera Savonlinnan Oopperajuhlien suureen juhlakesään 2012. Välillä kiivaampien ja välillä rauhallisempien työvaiheiden jälkeen Free Will (Vapaa tahto) nimen saanut ooppera alkaa saada käsin kosketeltavia muotoja.

Ensimmäinen konkreettinen muoto saatiin, kun maailman ensimmäisen internetyhteisön luoman oopperan käsikirjoitus eli libretto valmistui kesällä 2011. Mielenkiintoista on huomata, että Opera by You yhteisö on tarkkanäköisesti ennustanut maailman tilanteen vuonna 2012. Free Will on filosofinen tarina hyvän ja pahan taistelusta, jossa maan päälle vuoteen 2012 lähetetyt nerot Mozart, Oscar Wilde ja Jeanne D’Arc yrittävät pelastaa maailman taloudelliselta ja poliittiselta kaaokselta. Oopperan alussa nähdään välähdyksiä oman aikamme vitsauksista: hädästä kolmannessa maailmassa, pörssien kiivaasta vuoristoradasta, työttömien kasvavasta armeijasta ”elintasomaailmassa” ja etnisistä mellakoista. Tarinassa on monta dramaattista käännettä ja vastustajana juonikas naispaholainen. Miten taistelussa käy, se selviää kun tulee katsomaan ja kuulemaan paikan päälle 21.7.2012. Tosin loppuratkaisu selviää myös, jos tutustuu etukäteen oopperan librettoon Opera by You työskentelyalustalla.

Free Willin musiikkia on nyt sävelletty 5 kohtausta seitsemästä. Yhteisö työskentelee parhaillaan kuudennen kohtauksen parissa. Kohtauksessa on mm. aaria Mozartille(tenori). Kiinnostaisiko Sinua säveltää aaria Mozartille, joka vuonna 2012 on maailmankuulu poptähti WAM? Musiikissa yhteisön pohdittavaksi on tulossa mm. myös ”oikean Mozartin oikean musiikin” käyttö Free Will oopperassa. Tästä lisää myöhemmin.

Yhteisö ja yhteisötyön ohjauksesta vastaava heimoneuvosto ovat myös saaneet valmiiksi Free Willin visuaalisen maailman. Oopperassa on kolme tapahtumapaikkaa: taivas, maa ja helvetti. Taivas ja helvetti ovat taivaallisia ja helvetillisiä poliittisia kampanjatoimistoja, maan tapahtumat sijoittuvat torille keskelle kaupungin elämää. Alla näkymä lavastussuunnitelmasta.
Noissa maisemissa seikkailee 4 päähenkilöämme, joiden hahmot alkavat myös konkretisoitua. Millaisen Mozartin, Orléansin neitsyen tai paholaisen sinä haluaisit nähdä Olavinlinnan lavalla kesällä 2012? Millainen on Jumalan ääntä toistava oopperajuhlakuoro? Suuri yleisö pääsee nyt vaikuttamaan oopperan hahmojen ulkomuotoon, käy äänestämässä oma tyylisettisi osoitteessa www.operabyyou.com.

Vaikka nyt ollaan jo reilusti voiton puolella yhteisötyöskentelyssä, vielä kannattaa tulla mukaan tekemään oopperaa. Jäljellä on vielä mm. säveltämistä, ohjauksen suunnittelua, ja nyt vielä ennen joulua käynnistyvä Free Will oopperan markkinointimateriaalien suunnittelu. Tervetuloa mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti