maanantai 13. kesäkuuta 2016

Kyproksen käskynhaltija otti Olavinlinnan haltuunsa! (Olli Tuunanen)

Olavinlinnan leveä oopperanäyttämö on saanut ”marmoripinnoitteen”, lavanäkymää hallitsee suuri särkynyt peili, jonka palaset ovat levinneet ympäri lavaa, takaseinää vasten on sen suurin osa, jonka yläkarmilta katsoo Pyhän Markuksen leijona. Pohjoinen keskiaikainen rajalinna on selvästikin saanut välimerellisiä, venetsialaisia vaikutteita.

Tämä johtuu tietenkin siitä, että Savonlinnan Oopperajuhlien tämän kesän uutuusproduktion harjoitukset ovat käynnistyneet. Venetsian tasavaltaan kuuluvan Kyproksen saaren käskynhaltija, juhlittu sotapäällikkö Otello, hallitsee Olavinlinnaa puolitoista ensimmäistä viikkoa.
Uuden produktion harjoitukset käynnistyivät sään osalta melkoisen hyytävissä tunnelmissa, kuten parina viime vuonna tavaksi on tullut. Varsinkin Savonlinna-ensikertalaisten oli vaikea uskoa, kun selitin, että edellisviikolla lämpöä oli ollut reilusti tuplaten siihen kalseuteen verrattuna, mikä oopperantekijöitä odotteli ensimmäisen harjoituspäivän aamuna. Ohjaaja Nadine Duffautin ja kapellimestari Xian Zhangin kylmällä näyttämöllä lausumien projektin avaussanojen jälkeen oli järkevää siirtyä linnan Kongressisaliin musiikkiharjoitusten pariin.


Ensimmäinen käskynjako Olavinlinnan näyttämöllä.
 Korrepetiittori Jari Hiekkapellon avustuksella solistit ja kapellimestari aloittivat käymään teosta läpi. Heti alusta pitäen itselleni tuli selväksi, että taiteellisen johtajamme Jorma Silvastin päätös antaa Otellon musiikillinen vastuu Maestra Zhangille on mainio ratkaisu. Tässäpä todellinen oopperakapellimestari, jonka musiikillinen painotus ainakin harjoitusten alussa lähtee tekstistä, sen selkeydestä ja huolellisista ajatuksellisista painotuksista.


Jari Hiekkapelto ja Xian Zhang.
Illalla oltiin sitten jo lavalla. Vaikka sää olikin suorastaan arktinen, ainakin Cassio ja Montano, Jussi Myllys ja Markus Nieminen, saivat huhkia hiki hatussa. Miehillä on ensimmäisessä näytöksessä kelpo miekkailukohtaus, jonka koreografiaa he harjoittelivat miekkailunohjaaja Jordi Valderraman opastuksella niin, että ainakin Markuksen niska punotti komeasti A-katsomon takaosaan asti!
Markus Nieminen ja Jussi Myllys miekkailevat, Jordi Valderrama ja Nadine Duffaut arvioivat suoritusta.
Oopperan kaksoismiehitetystä pääsolistikolmikosta aloittivat nimiroolia laulava Kristian Benedikt, Desdemonaa herkästi tulkitseva Ekaterina Goncharova ja Jagona debyyttinsä tekevä Tommi Hakala. Täysin selväksi tuli jälleen se, että Jorma Silvastin miehitysnenä on toiminut erinomaisesti. Mainitun trion lisäksi kaikki muutkin solistit istuvat rooleihinsa mainiosti niin äänellisesti kuin näyttämöllisesti.

Silla aikaa kun Tommi Hakala kohottaa maljaa kylmällä näyttämöllä...
 
Kristian Benedikt ja Ekaterina Goncharova somettavat lämpimässä toimistossa.
Ohjaaja Duffaut ja hänen assistenttinsa Héloïse Sérazin johdattelivat laulajia lavalla varmalla otteella, onhan tämä jo neljäs kerta, kun ohjaus siirtyy näyttämölle. Joka kerta tuo näyttämö on tosin ollut erilainen: Orangen oopperajuhlien jättilavan ja Marseillen sekä Massyn oopperatalojen näyttämöiden jälkeen on Olavinlinnan vuoro.

Nadine Duffaut johdattelee "juopunutta" Jussi Myllystä. Tommi Hakala ja Ilkka Hämäläinen juonessa mukana.
Ja kyllähän tämä Otello Olavinlinnaan istuu mainiosti. Lavastus kulkee väritykseltään käsi kädessä linnan harmaakivimuurien kanssa. Mielenkiinnolla odotan Marc Delamezierin toteuttaman Philippe Grosperrinin valosuunnitelman mukaantuloa, Katia Duflotin silkkipuvuista puhumattakaan…

Héloïse Sérazin, Marc Delamezier ja Nadine Duffaut.
Mutta ei pidä kiirehtiä. Ensimmäistä viikkoa vasta mennään ja aikaa on. Toisaalta, Don Giovannin tekijät odottavat jo omaa linnavuoroaan ja sitten tulevat Z mrtvého domu ja vierailijatalot… Festivaalikautta kohti tahti tiivistyy tiivistymistään, eikä Olavinlinnan vuorokauteen kovin monta hiljaista tuntia mahdu. Tästä se taas lähtee!


Taiteellinen johtaja Jorma Silvasti seuraa silmä tarkkana harjoituksen etenemistä.
 
Maestra Xian Zhang, todellinen oopperakapellimestari!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti