maanantai 18. heinäkuuta 2016

Naissankarin viimeiset päivät (Olli Tuunanen)


Mozartin ooppera Don Giovanni kertoo kaikkien aikojen hurjimman naistenviettelijän, espanjalaisen aatelismiehen (Don Juan) arveluttavan uran päätepisteestä. Palvelijansa Leporellon muistiinpanojen mukaan 2065 (Italia 640, Saksa 231, Ranska 100, Turkki 91, Espanja 1003) onnistuneen valloituksen jälkeen tämä lahjana kaikille maailman naisille itseään pitävä auervaara kohtaa leipälajissaan yllättäviä vaikeuksia. Donna Anna isän, Komtuurin taposta alkaa naissankarin vimmainen kujanjuoksu kohti helvettiä, jonne Savonlinnan Oopperajuhlien Paul-Emile Fournyn ohjaamassa produktiossa hänet saattelee kalpeitten naisten, aiempien uhriensa joukko.

Hannu Luostarinen on kameroineen seurannut produktion viimeisiä harjoituksia ja saanut tallennettua kuviinsa näyttämötapahtumat molempien roolimiehitysten tulkintoja käyttäen. Komeita kuvia kelpaa katsella, librettolainojen suomennokset ovat Leena Vallisaaren käsialaa.

Leporello: "Öin ja päivin saan raataa miehelle, jolta ei kiitosta heru; saan kestää sadetta ja tuulta, ruoka on huonoa ja unesta pulaa!" (Tapani Plathan, Leporello)
Don Giovanni: "Typerä nainen! Epätoivoinen raivotar aikoo syöstä minut turmioon." (Waltteri Torikka, Don Giovanni ja Gisela Stille, Donna Anna)
Komtuuri: "Murhaaja haavoitti minua, ja tunnen jo hengen pakenevan sykkivästä rinnastani." (Waltteri Torikka, Don Giovanni ja Jaakko Ryhänen, Komtuuri)
Donna Anna: "Hän ei hengitä enää, jäsenet ovat kylmät! Isäni, rakas isä! Rakastettu isäni!" (Gisela Stille, Donna Anna ja Jaakko Ryhänen, Komtuuri)
Donna Anna ja Don Ottavio: "Jumalat, mikä vala, mikä hirmuinen hetki!" (Gisela Stille, Donna Anna ja Tuomas Katajala, Don Ottavio)
Don Giovanni: "Hiljaa! Tunnen naisen tuoksua." Leporello: "Turkanen, onpa täydellinen hajuaisti!" (Kartal Karagedik, Don Giovanni ja Arttu Kataja, Leporello)
Donna Elvira: "Missä on se julmuri, jota häpeäkseni rakastin ja joka petti luottamukseni?" (Helena Juntunen, Donna Elvira)
Leporello: "Pikku neiti, tämä on luettelo kaunottarista, joita isäntäni on lempinyt." (Helena Juntunen, Donna Elvira ja Tapani Plathan, Leporello)
Masetto: "Iloluontoiset nuorukaiset, älkää vaihtako tyttöä yhtenään; hullun huvit jäävät lyhyiksi, minun eivät ole vielä alkaneetkaan!" (Tuuli Takala, Zerlina, Jussi Merikanto, Masetto, Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Don Giovanni: "Siellä tartumme toisiamme kädestä, siellä sinä sanot minulle kyllä." (Kartal Karagedik, Don Giovanni ja Tuuli Takala, Zerlina)
Donna Elvira: "Ota oppia minun kärsimyksistäni, luota tähän sydämeen." (Helena Juntunen, Donna Elvira ja Tuuli Takala, Zerlina)
Donna Anna ja Don Ottavio: "Mikä ylevyys, mikä viehättävä arvokkuus! Hänen kalpeutensa ja kyyneleensä herättävät sääliä." (Tuomas Katajala, Don Ottavio, Gisela Stille, Donna Anna ja Kartal Karagedik, Don Giovanni)
Donna Anna: "Nyt tiedän, kuka tahtoi viedä minulta kunnian, kuka oli se katala, joka riisti minulta isän." (Gisela Stille, Donna Anna ja Tuomas Katajala, Don Ottavio)
Don Giovanni: "Kun heidän päänsä höyryää viinistä, valmista suuret juhlat... Sillä välin minä puolestani aion vietellä tytön jos toisenkin." (Kartal Karagedik, Don Giovanni)
Zerlina: "Tule, raivoa, tapa minut, tee minulle mitä ikinä tahdot, mutta sitten Masettoni, sitten tee sovinto." (Tuuli Takala, Zerlina ja Jussi Merikanto, Masetto)
Donna Anna, Donna Elvira ja Don Ottavio: Kasvoillaan ja äänellään petturi paljastaa itsensä." (Helena Juntunen, Donna Elvira, Tuomas Katajala, Don Ottavio ja Gisela Stille, Donna Anna)
Don Giovanni: "Nyt laulamaan! Tule ikkunaan, aarteeni, tule lohduttamaan murheellista." (Kartal Karagedik, Don Giovanni ja Mikko Nuopponen, mandoliininsoittaja)
Don Giovanni: "Hiljaa, odotahan kun kuuntelen. Oivallista! Täytyykö meidän tappaa hänet?" Masetto: "Totta vie!" (Waltteri Torikka, Don Giovanni ja Jussi Merikanto, Masetto)
Zerlina: "Kulta, jos olet oikein kiltti, saat nähdä, että minulla on sinulle oivaa lääkettä." (Jussi Merikanto, Masetto ja Tuuli Takala, Zerlina)
Leporello: "Antakaa anteeksi, hyvä herrasväki! En ole se, joksi neiti minua luulee... Antakaa minun elää, armahtakaa!" (Tuomas Katajala, Don Ottavio, Gisela Stille, Donna Anna, Jussi Merikanto, Masetto, Arttu Kataja, Leporello, Tuuli Takala, Zerlina ja Helena Juntunen, Donna Anna)
Don Ottavio: "Kertokaa, että menen kostamaan hänen kokemansa vääryyden; että palaan vasta kun voin tuoda tiedon verestä ja kuolemasta." (Tuomas Katajala, Don Ottavio)
Donna Anna: "Tyynny, tyynnytä kiihkosi ellet tahdo että kuolen tuskaan! Ehkä taivas kerran vielä on minulle armelias." (Gisela Stille, Donna Anna)
Leporello: "Tämän fasaaninpalasen nielaisen hänen huomaamattaan." Arttu Kataja, Leporello)
Don Giovanni: "Anna minun syödä; jos sinua haluttaa, voit syödä kanssani." (Waltteri Torikka, Don Giovanni)
Patsas: Don Giovanni, kutsuit minut illastamaan ja minä tulin." (Jaakko Ryhänen, Komtuuri)
Don Giovanni: "Mikä tämä hirveä kylmyys on?" (Waltteri Torikka, Don Giovanni)
Kuoro (maan alta): "Synneistäsi ei mikään rangaistus ole liikaa; tule, täällä koet vielä paljon pahempaa!"
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti