maanantai 11. heinäkuuta 2016

Savonlinnan oma Otello on nyt valmis! (Olli Tuunanen)

Giuseppe Verdin viimeinen dramaattinen ooppera, William Shakespearen näytelmätekstiin pohjautuva Otello on tullut Olavinlinnaan ensimmäistä kertaa Savonlinnan Oopperajuhlien omana tuotantona. Ranskalaisen Nadine Duffautin johtaman tuotantoryhmän visualisoima versio istuu Olavinlinnan lavalle mainiosti; periaatteessa yksinkertainen, mutta näyttävä lavastusratkaisu ja esiintyjien runsaat silkkipuvut käyvät käsi kädessä linnan harmaakivimuurien kanssa.

Hannu Luostarisen kamera on taltioinut tunnelmia Olavinlinnan lavalta kahdessa viimeisessä harjoituksessa ennen ensi-iltaa. Ohessa kronologisesti etenevä kuvakertomus Eija Hirvosen suomentamien librettolainojen kera. Kuvien avulla voi virittäytyä tulevaan oopperaelämykseen tai palautella mieliin jo koettua.

Kaikki: "Jumala, hiekkasärkän hymy! Pelasta venetsialaisten laiva ja lippu!" (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Otello: "Riemuitkaa! Muslimien ylpeys on haudattu mereen. Meidän ja taivaan on kunnia!" (Kristian Benedikt, Otello)
Kyproslaiset: "Voitto! Hävitys! Kadonneina, tuhoutuneina, hukkuneina he sinkoutuivat hirveään syvyyteen!" (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Roderigo ja Jago: "Vielä yksi ryyppy, niin hän on juovuksissa." Ilkka Hämäläinen, Roderigo ja Elia Fabbian, Jago)
Cassio: "Tämän viiniköynnöksen todellinen manna hämärtää ajatukseni suloiseen sumuun." (Ilkka Hämäläinen, Roderigo ja Jussi Myllys, Cassio)
Miehet: "Lopettakaa, lopettakaa!" Naiset: "He tappavat toisensa!" (Markus Nieminen, Montano ja Jussi Myllys, Cassio, Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Otello: "Vai onko teihin tarttunut turkkilaisten viha, kun toinen toisianne raatelette?" (Kristian Benedikt, Otello ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Otello: "Ja sinä rakastit minua koettelemusteni vuoksi, ja minä rakastin sinua lempeytesi vuoksi." (Kristian Benedikt, Otello ja Ekaterina Goncharova, Desdemona)
Desdemona: "Taivas karkottakoon huolet ja rakkaus kestäköön vuosien saatossa." (Ekaterina Goncharova, Desdemona ja Kristian Benedikt, Otello)
Jago: "Kuolema ei ole mitään, taivas on vanhaa satua!" (Tommi Hakala ja Elia Fabbian, Jago)
Jago: "Ajatuksiani hämmentää epäily, ei pahuus." (Kristian Benedikt, Otello ja Tommi Hakala, Jago)
Naiset ja merimiehet: "Kun ilmassa väreilee, väreilee iloinen laulu, soljuva mandoliini säestää sen sointia." (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro, Oopperajuhlien lapsikuoro ja muusikot)
Desdemona: "Tuon sinulle pyynnön mieheltä, joka kärsii halveksuntasi vuoksi." (Tommi Hakala, Jago, Ekaterina Goncharova, Desdemona ja Kristian Benedikt, Otello)
Emilia: Mitä petosta haudot? Tunnen tuon ilmeen." (Tommi Hakala, Jago ja Niina Keitel, Emilia)
Otello: "Sinä kurja! Hanki kiistaton todiste siitä, että Desdemona on siveetön!" (Kristian Benedikt, Otello ja Tommi Hakala, Jago)
Otello: "Kaikista mustin rikos on kirjoitettu liljanvaljkealle otsallesi." Ekaterina Goncharova, Desdemona ja Kristian Benedikt, Otello)
Naiset ja miehet: "Eläköön Pyhän Markuksen leijona!" (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Otello: "Herrat! Doge... kutsuu minut Venetsiaan." (Tommi Hakala, Jago, Kristian Benedikt, Otello, Ilkka Hämäläinen, Roderigo ja Petri Lindroos, Lodovico)
Desdemona: "Maahan! Niin, harmaassa liejussa... lyötynä... makaan... itken... (Ekaterina Goncharova, Desdemona ja Niina Keitel, Emilia)
Jago: "Kiiruhda! Hoida kostosi nopeasti! Aika rientää." (Elia Fabbian, Jago ja Kristian Benedikt, Otello)
Otello: "Kaikki paetkaa Otelloa!" (Kristian Benedikt, Otello)
Desdemona: "Hänen nimensä oli Barbara. Hän rakasti miestä, joka hänet sitten hylkäsi. Hän lauloi erästä laulua, laulua pajusta... Tänä iltana muistoni täyttyvät tuosta kehtolaulusta." (Ekaterina Goncharova, Desdemona ja Niina Keitel, Emilia)
Desdemona: "Ave Maria. Kuolemamme hetkellä. Ave! Aamen!" (Ekaterina Goncharova, Desdemona)

Otello: "Tähän loppuu minun tieni... Oi! Kunnia! Otellon loppu." (Jussi Myllys, Cassio, Kristian Benedikt, Otello ja Petri Lindroos, Lodovico)
Otello: "Yksi suudelma... yksi suudelma vielä. Ah, vielä yksi suudelma..." (Kristian Benedikt, Otello ja Ekaterina Goncharova, Desdemona)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti