maanantai 25. heinäkuuta 2016

Z mrtvého domu - aivan huikea elämys! (Olli Tuunanen)

Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Jorma Silvastin rohkea linjanveto ottaa kauden ohjelmistoon täysin italiankielisen ”hittiohjelmiston” seuraksi Leoš Janáčekin Z mrtvého domu, Kuolleesta talosta, osoittautui loistavaksi valinnaksi. Kyseessä on niin erilainen oopperakokemus  librettonsa, sävellyksensä ja kokonaisproduktionsa osalta, että huoleti sen voi sanoa olevan ainutlaatuinen teos Oopperajuhlien satavuotisessa historiassa.  
Itselleni Z mrtvého domun viimeiset harjoitukset ja ensi-ilta olivat toinen toistaan sykähdyttävämpiä elämyksiä. Otello, Don Giovanni ja ravennalaisten Verdi-illat ovat kaikki olleet hienojen taiteilijoiden rakentamia upeita oopperailtoja, juuri niitä poikkeuksellisia hetkiä, joita voi kokea vain Olavinlinnassa, mutta silti: Dostojevskin alkuperäistarina, Janáčekin uskomattoman rikas partituuri, David Pountneyn ohjaus ja Tomáš Hanusin johtama musiikillinen toteutus ovat sellainen kokonaisvaltainen elämysvyöry molemmille aivopuoliskoille, jota hyvin harvoin muistan kokeneeni oopperakatsomossa näin intensiivisellä tavalla.

”Elämä hehkuu julmuuden keskellä” otsikoi Hannu-Ilari Lampila Helsingin Sanomiin kirjoittamansa arvostelun ja jatkaa: ”Janáčekin viimeiseksi jäänyt teos vangitsee rajulla realismillaan.”

Jokaiselle oma oopperakokemus ja mielipide on luonnollisesti niin subjektiivinen kuin se vain voi olla, mutta omalta osaltani haluan silti todeta Z mrtvého domun olevan näin toteutettuna, näillä laulajilla ja erityisesti tämän orkesterin soittamana eräs kaikkien aikojen parhaista Olavinlinnan muurien sisälle tehdyistä tuotannoista!
 
Vaikka oheiset Hannu Luostarisen kuvat ovatkin hienoja välähdyksiä oopperalavalta, ne ovat kuitenkin vain kalpea aavistus siitä mitä linnassa oikeasti on tarjolla ollut ja vielä muutamana iltana tarjolla on. Jos haluat perinteisen oopperakokemuksen, karta tätä teosta. Jos taas haluat kokea jotain poikkeuksellista, puolentoista tunnin intensiivisen kokonaiselämyksen sarjassa ”harvoin tarjolla, ehkä vain kerran elämässä”, tartu tähän tilaisuuteen!

Kuvatekstit ovat Mari Raution suomentamasta libretosta lainattuja.


Suuri vanki: "Mihin sinä tunget? Mikä lie nuija! Väisty!" Pieni vanki: "Mitä sinä möykkäät? Väisty itse! Seisoo siinä kuin mammutti." (Jukka Romu, Pieni vanki ja Christian Juslin, Suuri vanki)
Luka: "Olettekos molemmat kunnolla! Ahmitte akan piimän ja leivän ja saitte raipasta!" (Jukka Romu, Pieni vanki, Mika Pohjonen, Luka ja Christian Juslin, Suuri vanki)
Paikalliskomendantti: "Luutnantti, viekää hänet heti vankilaan, pää on ajeltava. Taotaan jalkaraudat! Ja mikähän tuo päällystakki on? Taitaa olla uusinta muotia? Mistäs sen otit? Pietaristako?" (Ville Rusanen, Gorjančikov ja Nicholas Söderlund, Paikalliskomendantti)

Suuri vanki: "Veljet, kotka on metsän kuningas, metsän kuningas!" (Christian Juslin, Suuri vanki)

Vangit: Silmäni eivät enää näe niitä seutuja, joilla kasvoin. Jälleen kärsimystä ilman syytä! Sydäntä särkee, ahdistaa." (Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Luka: "Minä iskin veitsen hänen vatsaansa. Hän rojahti maahan." (Mika Pohjonen, Luka)

Gorjančikov: "Kuule Aljeja! Minä haluan opettaa sinut lukemaan ja kirjoittamaan." (Ville Rusanen, Gorjančikov ja Hanna Rantala, Aljeja)
Kokki: "Alexandr Petrovič, tulee juhlat ja teatteria!"(Ville Rusanen, Gorjančikov ja Juha Pikkarainen, Kokki) 
 
Pappi: "Hyvää pyhää!" (Nicholas Söderlund, Paikalliskomendantti ja Juha Eskelinen, Pappi)

Čekunov: "Mitä se sinua liikuttaa?" Pieni vanki: "Minä vaan sanon sinulle, että olet hölmö, hölmö!" (Hannu Forsberg, Čekunov, Jukka Romu, Pieni vanki ja Christian Juslin, Suuri vanki)

Skuratov: "Katselen saksattaria. Ja ihastun yhteen nimeltä Luisa... Kinusin häneltä sitä ja tätä." 
(Aleš Briscein, Skuratov)
Juopunut vanki: "Valehtelee! Kaikki on valhetta! (Hannu Forsberg, Čekunov, Christian Juslin, Suuri vanki ja Lasse Penttinen, Juopunut vanki)
Skuratov: Laukaus, hän kaatui. Naiset huutavat. Minä lähdin karkuun. Vangittiin. Tuomittiin vihreälle lavitsalle       (= elinkautiseen)." (Aleš Briscein, Skuratov, Hannu Forsberg, Čekunov, Christian Juslin, Suuri vanki)
Don Juan: Tuokaa Elvíra! Älä pelkää piruja! Valmista illallista!" Kedril: "Heti, heti." (Aki Alamikkotervo, Kedril ja Gabriel Suovanen, Don Juan)
Pantomiimi herttaisesta myllärin muijasta
Nuori vanki: Kuljetko solttujen perässä?" Prostituoitu: "Mikä ettei? Ennen ilman kylkiluita kuin solttujen lempeä!" Nuori vanki: "Älä kulje, on meilläkin rahaa." (Joonas Asikainen, Nuori vanki ja Satu Kristina Vesa, Prostituoitu)
Pieni vanki: "Millä varoilla te juotte täällä teetä? Teillä täytyy olla rahaa! Senkö tähden te voitte vankilassa ryypätä teetä? " Jukka Romu, Pieni vanki)
Aljeja: "Minä osaan jo kirjoittaa!" (Ville Rusanen, Gorjančikov ja Hanna Rantala, Aljeja)

Šapkin: "Voi veljet, tuo kipu ei ole mitään! Mikään ei ole pahempaa kuin se, että joku kiskoo sinua korvista!" (Christian Juslin, Suuri vanki ja Adrian Thompson, Šapkin)
Skuratov "Oi Luisa! Luisa! Vangit: "Ole hiljaa! Ole hiljaa!" Skuratov: "Painoin pistoolin otsalle ja, ja..." (Aki Alamikkotervo, Ville Rusanen, Gorjančikov ja Joonas Asikainen, Nuori vanki, Aleš Briscein, Skuratov ja Hannu Forsberg, Čekunov)
Iäkäs vanki: "Rakkaat lapsukaiseni, en näe teitä enää koskaan. Herra armahda..." (Juha Riihimäki, Iäkäs vanki)

 
 
 
Šiškov: "Minä ryyppäsin, veikkonen, häihin asti! Vihkivalojen jälkeen meidät vietiin istumaan. Ja setä sanoo: Juttu on viety päätökseen, ehkei kunniakkaaseen, mutta lujaan!" (Claudio Otelli, Šiškov ja Lasse Penttinen Čerevin)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Šiškov: "Kiskaisen puukon esiin ja tartun häntä hiuksista ja sivallan puukolla kurkun auki!" (Claudio Otelli, Šiškov, Lasse Penttinen Čerevin, Juha Riihimäki, Iäkäs vanki ja Mika Pohjonen, Luka)
Iäkäs vanki: "Äiti on hänetkin synnyttänyt!" (Juha Pikkarainen, Kokki, Juha Riihimäki, Iäkäs vanki, Claudio Otelli,  Šiškov ja Joonas Eloranta, Vartija)
Šiškov: "Pirunsikiö! Piskinraato! (Claudio Otelli, Šiškov)
Paikalliskomendantti: Sinä olet maan matonen minun edessäni! Ja vielä vähäisempi: sinä olet vanki! Ja minä olen Jumalan armosta majuri paikalliskomendantti! Ymmärrätkös sinä sen?" (Ville Rusanen, Gorjančikov ja Nicholas Söderlund, Paikalliskomendantti)
Paikalliskomendantti: "Avatkaa kahleet!" Seppä: "Auki ovat!" (Aapo Kilpelä, Seppä)
Vangit: "Vapaus! Näetkö, se ei edes vilkaise taakseen!" (Solistit ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Vangit: "Vapaus, vapaus! Kotka on kuningas!" (Solistit ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)
Vartija: "Marrs!" Vangit: "Hoh, hoh!" (Joonas Eloranta, Vartija ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro)

1 kommentti:

  1. Auli (nee Rämö) Summerhays27. heinäkuuta 2016 klo 4.31

    Olli jatkaa kriitikon uraa, joka alkoi jo lukioaikoina. Terveisiä kriitikkoparilta rapakon takaa niin Ollille kuin Jormallekin!

    VastaaPoista